Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013




Το σπιτικό ψωμί είναι ό,τι καλύτερο και για να απολαύσετε το τέλειο σπιτικό ψωμί χρειάζεστε οπωσδήποτε προζύμι!
Η «υπόθεση» προζύμι είναι πανεύκολη …αρκεί να ακολουθήσετε πιστά την συνταγή και να έχετε υπομονή, θα το φτιάξετε μόνο μία φορά και με την σωστή συντήρηση θα το έχετε για πάντα!

Τα υλικά
για την 1η διαδικασία
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι κριθαρένιο
1/4 φλυτζανιού χλιαρό εμφιαλωμένο νερό
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό φρέσκου λεμονιού
για την 2η διαδικασία
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας χλιαρό εμφιαλωμένο νερό

για την τελική διαδικασία

3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουταλιές της σούπας χλιαρό εμφιαλωμένο νερό

Εκτέλεση Συνταγής
Διαδικασία 1η
Σε ένα μπώλ που θα κλείνει, ανακατεύουμε  το αλεύρι με το νερό και τον χυμό λεμονιού πάρα πολύ καλά ώστε να πάρουμε ένα χυλό-ζύμη χωρίς σβόλους.
Σκεπάζουμε το μπώλ, το τυλίγουμε με πετσέτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 48 ώρες.
Μέσα στις 48 ώρες το ανακατεύουμε 3-4 φορές.
Διαδικασία 2η
Προσθέτουμε μέσα στον χυλό, το αλεύρι και το νερό και πάλι ανακατεύουμε πολύ καλά να μην μείνουν σβώλοι.
Σκεπάζουμε το μπώλ, το τυλίγουμε με πετσέτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 24 ώρες, αυτή την φορά.
Μέσα στις 24 ώρες το ανακατεύουμε 3-4 φορές.
Μόλις ο χυλός αφρίσει είναι έτοιμος για την τελική διαδικασία.
Τελική Διαδικασία
Προσθέτουμε μέσα στον χυλό, το αλεύρι και το νερό και πάλι ανακατεύουμε πολύ καλά να μην μείνουν σβώλοι.
Σκεπάζουμε το μπώλ, το τυλίγουμε με πετσέτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για άλλες 24 ώρες την φορά.
Στο τέλος το προζύμι μας πρέπει να είναι αφρώδες σφιχτός χυλός-ζύμη.
Ανακατεύουμε το προζύμι μας και το αφήνουμε 3 μέρες σκεπασμένο σε ζεστό μέρος.
Κατόπιν είναι έτοιμο με την χαρακτηριστική όξινη γεύση του να χρησιμοποιηθεί!
Η Συντήρηση για να έχετε πάντα προζύμι
Το προζύμι το αποθηκεύετε σε τάπερ που κλείνει ερμητικά στο ψυγείο στην συντήρηση!
Κάθε φορά που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε φροντίζετε να μείνει τουλάχιστον η μισή ποσότητα από το έτοιμο προζύμι, το αφήνετε μισή ώρα εκτός ψυγείου, προσθέτετε 1-2 κουταλιές αλεύρι και την αντίστοιχη ποσότητα χλιαρό εμφιαλωμένο νερό, ανακατεύετε πολύ καλά, αφήνετε λίγη ώρα «να γίνει» και ξαναβάζετε στο ψυγείο.
Για να κρατήσει το προζύμι για πάντα κάθε 7-8 μέρες πρέπει να κάνετε την διαδικασία ανανέωσης με ίση ποσότητα από αλεύρι και νερό (2 κουταλιές της σούπας αρκεί), αφαιρώντας κάθε φορά το μισό από την υπάρχουσα ποσότητα προζυμιού, είτε το χρησιμοποιείτε είτε όχι!
Tips: Όσο μεγαλύτερη ποσότητα από προζύμι θα χρησιμοποιήσετε στο ψωμί σας τόσο πιό όξινη γεύση θα έχει το ψωμί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Astronomy Picture of the Day

Astronomy Picture of the Day